Gemeente Hilversum werkt aan een Economische Visie tot 2040 en een uitvoeringsagenda voor de komende vier jaar. We maken Hilversum duurzaam en economisch vitaal, waarbij welvaart en welzijn voor zowel inwoners als ondernemers centraal staan. De gemeente wil de mening van de inwoners over bepaalde onderwerpen zoals de eigen werksituatie, Hilversum als werkstad, talentontwikkeling, functiemenging en bedrijvigheid. De gemeente richt zich onder andere op het versterken en creëren van fysieke werkruimte en het behouden van praktijkgeschoold werk. Ook wordt innovatie gestimuleerd, met speciale aandacht voor de mediasector. Daarnaast heeft de gemeente de wens om stadsverzorgende bedrijven te behouden zoals een loodgieter en winkels. Talentontwikkeling en innovatie spelen een belangrijke rol om de banen van de toekomst te faciliteren. Denk aan opleidingen in de ICT- en zorgsector.
Samen met partners in de stad, zoals ondernemers, onderwijsinstellingen en vastgoedeigenaren, werkt de gemeente Hilversum het komende jaar aan het ontwikkelen van deze visie en daarmee aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat.
Achtergrondinformatie
Waardering
Waardering voor Hilversum als werkstad
Deelnemers waarderen Hilversum als werkstad gemiddeld met een 7,0.
Een ideale stad
Behoeften werkplekken en sectoren
Aanbod van opleidingen in Hilversum
Wat de gemeente kan doen voor het behouden van praktijkgeschoold werk
van de deelnemers vindt dat gemeente Hilversum de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs meer moet stimuleren.
is van mening dat de gemeente moet zorgen voor meer betaalbare woningen in Hilversum.
vindt dat gemeente Hilversum leuke banen voor Mbo’ers beter zichtbaar moet maken.
Focuspunten van de gemeente
Bedrijven en werkplekken in de buurt
Bedrijven / werkplekken met een positieve invloed op kwaliteit van leven
van de deelnemers vindt dat kleinschalige maakbedrijven een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven in de wijk.
vindt dat de aanwezigheid van winkels en/of consumentgerichte dienstverlening een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de wijk.
vindt dat sport en recreatie een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de wijk.
Opmerking of suggesties over dit onderwerp
Parkeerfaciliteiten en infrastructuur: Er is veel vraag naar voldoende parkeerplaatsen en een verbeterde capaciteit van het elektriciteitsnetwerk.
Diversiteit en balans in bedrijfsaanbod: Deelnemers zien graag een gevarieerd winkel- en dienstenaanbod in winkelcentra.
Ondersteuning voor ondernemers: Deelnemers willen graag financiële hulp voor startende ondernemers en maatregelen om de leegstand in winkelgebieden te verminderen. Ook zien zij graag het aantrekkelijker maken van bedrijventerreinen voor kleinere winkelpanden en ondernemingen.
Leefbaarheid en sociale cohesie: De deelnemers benadrukken het belang van het beperken van horeca in woonwijken, het stimuleren van groene initiatieven, het verbeteren van de leefbaarheid door voldoende laad- en losplekken in de wijk te creëren.
Ondersteuning voor diverse sectoren: Er wordt vaak gevraagd om gelijke rechten voor winkels en horeca met betrekking tot tijdelijke terrasuitbreidingen, ondersteuning van ambachten en kleinschalige dienstverlening, en het creëren van meer werkgelegenheid voor jongeren met goed openbaar vervoer.
Wat doen we met de uitkomsten?
De resultaten van de inwonerspeiling over de Economische Visie worden zorgvuldig geanalyseerd en meegenomen bij de verdere ontwikkeling van de Economische Visie. Onder andere op basis van deze uitkomsten worden beleidskeuzes gemaakt en prioriteiten bepaald om zo beter aan te sluiten op de behoeften en wensen van de inwoners. Naast de inwonerspeiling is er ook een peiling bij het ondernemerspanel gedaan en wordt het bedrijfsleven via bijeenkomsten betrokken.