In april 2023 is het nieuwe cultuurbeleid vastgesteld. Met het nieuwe beleid zet de gemeente de komende jaren in op onder meer: ‘Beleven en Doen’ en ‘kunst bereikbaar en om je heen’. Dit betekent concreet dat het aanbod voor veel mensen aantrekkelijk moet zijn en dat drempels om deel te nemen aan dat aanbod weggenomen worden. Deelname voor zoveel mogelijk inwoners zou bijvoorbeeld gestimuleerd kunnen worden door meer culturele activiteiten op wijkniveau te organiseren. Maar het is dan wel belangrijk om te weten of er wel voldoende interesse hiervoor is en hoe dat wijkgerichte aanbod er dan uit zou moeten zien.
Om ervoor te zorgen dat het mogelijke toekomstige culturele wijkaanbod zoveel mogelijk aansluit bij de wensen en behoeften van de inwoners, is dit in kaart gebracht doormiddel van een aantal vragen. Niet-panelleden hebben tevens de mogelijkheid gekregen om via de open link de vragenlijst online in te vullen.
Vormen van cultuur
Van de deelnemers die het afgelopen jaar vormen van cultuur hebben bezocht in Hilversum worden de volgende voorstelling gemist:
van deze deelnemers mist cabaret/stand up comedy/kleinkunst.
mist toneel.
van deze deelnemers mist concerten in Hilversum.
Deelnemers die het afgelopen jaar geen vormen van cultuur hebben bezocht in Hilversum noemen als redenen:
van deze deelnemers heeft geen interesse in culturele activiteiten.
heeft geen culturele activiteiten bezocht omdat zij hier geen tijd voor hebben.
van deze deelnemers vond dat het aanbod niet voldeed aan wensen en/of verwachtingen.
Kunstwerken
De helft (53%) van de deelnemers kent kunstwerken in de openbare ruimte van eigen buurt of wijk. Deze deelnemers vinden de kunstwerken:
vindt de kunstwerken in eigen buurt of wijk mooi.
heeft nooit stilgestaan bij de kunstwerken.
Deelnemers die een andere mening hebben over de kunstwerken geven aan dat hun mening per kunstwerk verschilt. Ook vinden deelnemers het belangrijk dat de kunstwerken er zijn en niet of deze kunstwerken in de smaak vallen.
Op- en of aanmerking over cultuur in Hilversum
Toegankelijkheid: Deelnemers benadrukken het belang van de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van het aanbod van kunst en cultuur in Hilversum.
Diversiteit: Deelnemers uiten hun bezorgdheid over het beperkte en eenzijdige aanbod van kunst en cultuur in Hilversum en benadrukken het belang van diversiteit en kwaliteit.
Jongeren en kinderen: Deelnemers vinden dat er meer nadruk moet worden gelegd op het betrekken van jongeren en kinderen bij culturele activiteiten.
Theater Gooiland en theater Achterom: Deelnemers benoemen vaak het gemis van theater Gooiland en theater Achterom en pleiten voor een heropening van de locaties.
Wat doen we met de uitkomsten?
De gemeente kan met deze resultaten monitoren of het cultuurbeleid effect heeft. Daarnaast worden de resultaten in de toekomst, waar mogelijk, betrokken bij beleidsontwikkeling.