Gemeente Reusel-De Mierden heeft, samen met de inwoners, veel wensen en ambities. Om het werk daarvoor uit te voeren is geld nodig. Er is zelfs meer geld nodig dan dat er beschikbaar is, ook omdat de Rijksoverheid wel meer taken bij de gemeente neerlegt, maar de gemeente geen extra geld krijgt voor de uitvoering van die taken.
De gemeente maakt de financiële balans op in de vorm van een begroting. In die begroting is te zien dat voor de komende jaren de uitgaven groter zijn dan de middelen die te besteden zijn. Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Wordt dat niet gedaan, dan is er geld tekort.
Alle keuzes hebben gevolgen. Bezuinigen op het groen in de gemeente kan betekenen dat de wijk er minder fraai uitziet. Bezuinigen op subsidies betekent dat verenigingen minder geld krijgen, minder handhaving kan leiden tot meer overlast, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Uiteindelijk beslist de gemeenteraad aan welke zaken minder geld wordt uitgegeven of dat het toch nodig is om extra inkomsten te vragen aan de Rijksoverheid. Maar de gemeente heeft geen invloed op de hoogte van de gemeentelijke uitkering die ze van de Rijksoverheid ontvangt. De gemeentelijke belastingen (zoals OZB, forensen- en toeristenbelasting) verhogen, is wel een mogelijkheid.
Niet-panelleden hebben tevens de mogelijkheid gekregen om via de open link de vragenlijst online in te vullen.
Mag de gemeente besparen op de volgende onderwerpen?
Verhogen van gemeentelijke belastingen
Verhogen van de grondprijzen
Voorkeur voor besparingen
Opmerking of suggesties over besparen
- Kritiek gemeente: Deelnemers vinden dat de gemeente te makkelijk geld uitgeeft. Zij geven als tip het verminderen van het aantal ambtenaren, efficiënter werken, het verminderen van inhuur van externe partijen en het kritisch kijken naar personeelskosten.
- Gemeentelijke projecten: Deelnemers geven aan dat projecten zoals MFA De Kei, het Centrumplan en het Kerkplein onnodig duur, slecht gepland en niet toekomstbestendig zijn.
- Gelijke verdeling kernen: Deelnemers uiten frustratie over oneerlijke verdeling van gemeentegeld tussen de kernen. Zij geven aan dat het tijd is om minder naar Reusel te kijken en meer naar de kleinere kernen.
- Essentiële voorzieningen: Deelnemers uiten dat er niet bespaart mag worden op essentiële voorzieningen zoals zorg, welzijn en sport. Ook geven deelnemers aan dat kwetsbare inwoners beschermt moeten worden.
- Communicatie: Er is behoefte aan transparantie en communicatie. Deelnemers willen inzicht in uitgaven van de gemeente en betere onderbouwing van plannen. Hierbij willen deelnemers meer betrokken worden.
Wat doen we met de uitkomsten?
De uitkomsten van het Inwonerspanel worden meegenomen in de zoektocht naar mogelijke bezuinigingen. Het college van B&W stelt daarna een pakket samen van maatregelen die nodig zijn om de begroting voor de komende jaren rond te krijgen. Dat pakket wordt besproken met de gemeenteraad.
Welke keuzes er gemaakt worden kan nu dus nog niet worden gezegd. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die beslist aan welke zaken minder geld wordt uitgegeven. Die definitieve besluitvorming over de bezuinigingen vindt plaats in november tijdens een openbare raadsvergadering.