De gevolgen van klimaatverandering zijn merkbaar, ook in Ooststellingwerf. We krijgen te maken met meer extreme regenbuien en langere periodes van hitte en droogte.
We kunnen overlast en schade zoveel mogelijk voorkomen door onze leefomgeving anders in te richten. Denk aan meer ruimte voor regenwater, meer groen en meer schaduwrijke plekken. Maar ook aan ander gedrag, door bij extreme hitte meer te drinken en in de schaduw te blijven. Het aanpassen aan een veranderend klimaat noemen we klimaatadaptatie.
Ooststellingwerf zet nu al stappen. Bijvoorbeeld met de klimaatadaptieve inrichting van de wijk Haerenkwartier in Oosterwolde. En door schoon regenwater van vuil rioolwater te scheiden, en hiermee het grondwater aan te vullen. Dit scheelt in de kosten voor rioolwaterzuivering en het gaat de droogte tegen. Zo werken we toe naar een klimaatbestendig Ooststellingwerf in 2050.
We vinden het belangrijk om te weten hoe de inwoners over de gevolgen van klimaatverandering denken, welke nadelige gevolgen ondervinden zij en welke oplossingen zien zij. Niet-panelleden hebben tevens de mogelijkheid gekregen om via de open link de vragenlijst online in te vullen.
Klimaatverandering
Negatieve gevolgen van klimaatverandering voor jezelf of jouw omgeving
van de deelnemers ervaart droogte in tuin/bij beplanting.
van de deelnemers ervaart gezondheidsproblemen door de hitte.
ervaart overlast van regenwater in de tuin .
Maatregelen op locaties
Locaties in Ooststellingwerf waar meer water en/of groen zou moeten komen:
- Centrum Oosterwolde: Er is behoefte aan meer groen en bomen, vooral op pleinen en in winkelstraten.
- Parkeerterreinen: Deelnemers benoemen dat dit een goede plek is voor meer groen.
- Schoolpleinen: Deelnemers zouden graag meer aandacht zien voor vergroening en verbetering van schoolpleinen voor kinderen.
- Bermen en openbare groene ruimten: Er is een algemene wens geuit om bermen en openbare groene ruimten bloemrijker te maken, met meer biodiversiteit en ruimte voor bijen en andere insecten.
Maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan
Hulp bij het nemen van maatregelen
Wat doen we met de uitkomsten?
De gemeente gebruikt de resultaten om een klimaatadapatieplan op te stellen. In dit plan kijken we vooruit naar het verwachte klimaat in 2050. We kiezen maatregelen voor de komende vijf jaar, op weg naar een klimaatbestendig Ooststellingwerf in 2050. Na vijf jaar evalueren we het beleid en scherpen waar nodig aan.
Wilt u volgen hoe het verder gaat? Dat kan!
- Het concept klimaatadaptatieplan is rond 5 november 2024 te vinden op https://ooststellingwerf.bestuurlijkeinformatie.nl/.
- Op 12 november 2024 19.30 uur bespreekt de raadscommissie Ruimte het plan.
- De gemeenteraad besluit erover in haar vergadering van 26 november 2024 19.30 uur.
- Deze vergaderingen zijn openbaar. Ze zijn ook online te volgen of achteraf te bekijken via bovengenoemde website.