De gemeente Barneveld heeft een goede financiële basis, maar we moeten toch besparen. Dit komt doordat de bijdrage van de Rijksoverheid aan gemeenten afneemt en de kosten stijgen. Daarnaast groeit de gemeente, wat extra investeringen vraagt in voorzieningen en de leefomgeving.
In juli 2024 heeft de gemeenteraad besloten om te zoeken naar besparingen om te kunnen investeren in verantwoorde groei en de samenleving hierbij te betrekken. In de eerste helft van 2025 maken we keuzes, waarbij we de gevolgen goed willen begrijpen.
Daarom heeft de gemeente een aantal besparingsmogelijkheden voorgelegd aan haar inwoners. Om een beeld te krijgen hoe zij deze ervaren. De feedback is belangrijk voor het gemeentebestuur om weloverwogen keuzes te maken. De gemeenteraad besluit voor de zomer welke besparingen vanaf 2026 worden doorgevoerd, bij de behandeling van de Kadernota 2026-2029.
Thema’s om op te besparen
Als eerst besparen op…
Liever niet besparen op…
Thema’s waar gebruikers meer voor kunnen betalen

Dit zijn de thema’s waar de gemeente de gebruikers meer voor kan laten betalen:
Parkeren: Bijvoorbeeld meer parkeercontroles, uitbreiden betaald parkeren en het verhogen van parkeertarieven.
Evenementen: Bijvoorbeeld verhogen van vergoeding voor materialen, zoals voor wegafzetting en hekken, of verhogen van kosten voor een evenementenvergunning.
Eigen bijdragen: Bijvoorbeeld eigen bijdrage voor sommige vormen van ondersteuning- en hulpverlening.

Toelichting van deelnemers
Evenementen: Deelnemers zien evenementen als een luxe en vinden dat organisatoren of bezoekers zelf meer kunnen bijdragen.
Parkeren: De meningen van deelnemers zijn verdeeld over hogere kosten voor parkeren. Een groot deel geeft aan dat parkeerkosten omhoog mogen om autogebruik te verminderen en fietsen te stimuleren. Anderen zijn juist bang dat hogere kosten winkelbezoek vermindert en dat de lokale winkels hier negatieven gevolgen van zullen ervaren.
Eigen bijdragen: Deelnemers vinden dat een eigen bijdrage voor gemeentelijke diensten inkomensafhankelijk moet zijn. Zo stellen zij voor dat inwoners die het kunnen betalen zelf meer bijdragen maar kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een laag inkomen, dit niet hoeven.
Besparingstips voor de gemeente
De volgende besparingstips worden het meest genoemd door deelnemers:
Efficiënt werken binnen de gemeente: Deelnemers geven de tip om te besparen op gemeentelijke kosten door minder ambtenaren en extern personeel in te zetten. Ook vinden deelnemers dat er bespaard kan worden door het besluitvormingsproces in te korten. Daarbij wordt het vereenvoudigingen van vergunningsprocessen als voorbeeld genoemd. Daarnaast geven deelnemers de tip om meer gemeentelijke diensten te digitaliseren. Hierbij wordt er gepleit voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.
Samenwerking: Deelnemers vinden dat de gemeente beter samen kan werken met andere gemeenten om kosten te besparen. Ook zijn deelnemers van mening dat de gemeente inwoners meer kan betrekken, bijvoorbeeld door vrijwilligers in te zetten voor groenbeheer.
Energiebesparing: Deelnemers geven de tip om te besparen op energie kosten. Door middel van bijvoorbeeld minder straatverlichting, of door het gebruik van slimme straatverlichting. Ook vragen deelnemers zich af of de gemeente kan besparen op het eigen energieverbruik van het gemeentehuis.
Wat doen we met de uitkomsten?
De uitkomsten van het onderzoek maken deel uit van het Participatieverslag Besparingsmaatregelen 2026-2029. Als zodanig kunnen de raadsleden en collegeleden kennisnemen van de resultaten en deze meewegen in hun overwegingen. De beslissing over de besparingen wordt in de zomer genomen bij de vaststelling van de Kadernota 2026-2029.